Pacific time

En kringlet historie om tidsforståelse i Stillehavet.

Efter syv forrygende dage på Samoa var det igen tid til at flyve med Air Pacific.

Samoa er tretten timer foran Danmark (og ja, syret nok kan det lade sig gøre at være over 12 timer foran Danmark og hele 14 timer foran GMT) og to timer foran Fiji. Fiji er GMT+12 og Samoa er GMT+13. Alligevel er Samoa altså to timer foran Fiji. Pænt ulogisk men må skyldes noget med
sommer/vintertid.

Air Pacifics computer troede uheldigvis kun at Samoa var én time foran Fiji. Så da vi ankom sagde piloten at klokken var en time for lidt. Og da vi skulle derfra stod afgangstidspunktet en time for tidligt på vores e-ticket. Så vi var lidt i tvivl om vi skulle møde op i lufthavnen i henhold til billetten eller det faktiske afgangstidspunkt. Men hvad, der var jo kun en time til forskel.

Det lille problem løste hurtigt sig selv. Dagen før afgang fik vi en mail fra Air Pacific i Samoa hvor der stod at flyet var udskudt til 16.40 lokal tid.

Lidt senere fik jeg tilsendt 4 nye e-billetter fra Air Pacific i Fiji. I dem stod der at afgangstidspunktet var rykket til 1085. Ti FEMOGFIRS??? I en officiel e-billet??

Således rådede vi nu over 4 forskellige mulige afgangstider: 13.35, 14.35, 16.40 og 10.85. Hvornår er det så lige man tager i lufthavnen?

Om morgenen den dag vi skulle flyve ringede vi til Air Pacific, Samoa for at forsøge at opklare forvirringen. Hvis vi skulle flyve klokken Ti etellerandet havde vi jo ligesom pludselig lidt travlt. Selv om de havde telefontid blev telefonen ikke besvaret i den time vi forsøgte (fra halv ni til halv ti). Vi prøvede også at ringe til lufthavnen. De havde også bedre ting at tage sig til end at svare telefonen.

Vores hotel havde selvfølgelig ikke internet, så jeg måtte vade ti minutter ind til en internetcafe for at se om Air Pacific havde svaret.

Det havde de. Air Pacific Fiji beklagede mange gange forvirringen. Det rigtige afgangstidspunkt var 18.05. En eller anden var kommet til at bytte om på 1085 og 1805… Ingen af vores fire oplyste afgangstider var altså rigtige.

Air Pacific Samoa havde ikke svaret. De svarede først efter at flyet var fløjet. Og fastholdt i øvrigt at afgangstiden var 16.40.

”Skal i med Fiji-flyet klokken seks”, spurgte den flinke taxamand der kørte os i lufthavnen. En ret snedig fætter der arbejdede i et ministerium ved siden af at køre taxa. Ja, sagde jeg og spurgte hvordan han som den tilsyneladende eneste person på hele Samoa kunne vide hvornår flyet til
Fiji gik. ”Det var da let nok” sagde han. I ringede efter mig og sagde at I skulle med flyet til Fiji. Så ringede jeg lige til min ven i kontroltårnet for at tjekke at tiden passede og i tårnet sagde de at Fiji-flyet var forsinket og gik klokken 18.05..

Præcis ”til tiden” lettede FJ852. Hverken klokken 1335, 1435, 1640 eller 1085. Men præcis klokken 1805 løftede næsehjulet på vores Boeing 737-800 sig fra runwayen. Og satte kurs mod Fiji som stadig har oversvømmelse, heftig regn, torden og cykloner der fiser forbi i tide og utide
ude i havet. Lidt bekymrede for vejret fløj vi af sted i de to timer turen tog. Heldigvis fløj piloten os sikkert uden om tordenvejret og vi landede sikkert i regnen i Nadi International Airport. Nu, dagen efter, skinner solen, ungerne er glade og befinder sig i svømmepølen og om lidt skal vi ind til Nadi og shoppe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.